Paasactie 27-3 tm 29-3: Nu Gratis Verzending vanaf €120 ex BTW.
 

5 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Marketing voor je onderneming - Het starten of opschalen van een onderneming kan prijzig zijn. Er zijn echter voldoende opties om aan vermogen te komen om aan de slag te kunnen met je onderneming. We gaan vandaag 5 opties op een rij zetten die jij kan gebruiken om je bedrijf te beginnen of om het op te schalen.

1. MKB-krediet of microkrediet

Heb je startkapitaal nodig? Misschien kom je in aanmerking voor MKB-krediet. Deze regeling van de overheid moet je zien als een zakelijke lening tussen de € 50.000 en € 250.000. 

 

Voorwaarden MKB-krediet

  • Bedoeld voor starters en bestaande ondernemers
  • Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers
  • Ook zzp’ers komen er voor in aanmerking
  • Looptijd is 1 tot 10 jaar
  • Elke maand aflossen en rente betalen
  • Heb je een kleinere lening nodig? Dit wordt microkrediet genoemd. 

 

Wanneer je het MKB-krediet of microkrediet wil aanvragen zal de overheid verschillende documenten opvragen. Denk bijvoorbeeld aan een financieel plan. Het verschilt per situatie welke documenten er nodig zijn. Om te weten welke er verplicht zijn voor jou, dien je een aanvraag in te dienen bij de overheid.

 

2. Investeringsfonds: creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in creatieve bedrijfjes te investeren. Heb je bijvoorbeeld een idee omtrent recyclebare kleding dan kan je hiervoor in aanmerking komen. 

 

Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke  creatieve starter het fonds investeert.

3. Bijstandverlening zelfstandigen

Mogelijk heb je als starter financiële ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf begint vanuit een uitkering. Dan heb je wellicht recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

 

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: 

 

Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden

Een bedrijfskapitaal/starterskrediet

 

 

Voorwaarden Bbz-uitkering

  • Je moet jaarlijks tenminste 1.225 uur aan je bedrijf besteden
  • Je onderneming moet levensvatbaar zijn
  • Je inkomen moet onder bijstandsniveau liggen 
  • Je vermogen en het partnerinkomen tellen mee
  • De kostendelersnorm geldt (woon je met meerdere volwassenen)
  • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds

 

Als je al langer onderneemt, kun je bedrijfskapitaal als gift krijgen. Als starter kom je alleen in aanmerking voor een rentedragende lening tot € 37.398.

 

4. De starters aftrek

Een van de belangrijkste subsidies is de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren.

 

Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (2021: € 2.123) van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

 

  • Recht hebben op zelfstandigenaftrek (€ 6.670 in 2021)
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar tenminste één jaar geen ondernemer zijn geweest.

5. Investeringsaftrek
Een koffieautomaat voor in je koffietent of een laptop voor op je kantoor: misschien investeer je in middelen als je start met je bedrijf. Kijk dan eens naar de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Met die regeling mag je een bedrag aftrekken van de winst in je aangifte inkomstenbelasting. De hoogte hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Let op: er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet je bedrijfsmiddel minimaal 450 euro (excl. btw) kosten. En het totaalbedrag van je investeringen is in een jaar minimaal 2.300 euro (excl. btw). 

 

Met deze tips en regelingen kan jij aan vermogen komen om je bedrijf te starten of te laten groeien. 

 

0
Winkelwagen