Btw voor een startende ondernemer, hoe zit dat in elkaar?

De startende ondernemer - Btw terugvragen klinkt ingewikkelder dan dat het daadwerkelijk is. Er zijn echter wel wat kanttekeningen over hoe het precies in elkaar zit. Dit heeft vooral te maken met sommige zaken die je niet terug mag vragen. In dit artikel zullen we verder ingaan op hoe btw terugvragen werkt.

1. Voorbelasting

Wanneer jij belasting betaald als ondernemer op producten en diensten van aankopen voor je bedrijf, dan mag je dit aftrekken. Wanneer je btw aftrekt noem je dat ook wel voorbelasting. 

2. Terugvragen: voorwaarden

Het is belangrijk dat je begrijpt dat niet alle kosten aftrekbaar zijn. Het gaat daarbij altijd om zakelijke kosten. Over privé uitgaven mag dus geen btw worden teruggevraagd. Zakelijke kosten moeten aan een aantal voorwaardes voldoen. 

Een goede bon/factuur

Zonder bon kan je geen btw terugvragen. Dit heeft ermee te maken dat je bewijslast hebt voor de belastingdienst wanneer een eventuele controle zou komen. Pas wanneer er een bon/factuur is mag je btw terugvragen. 

Zakelijke kosten

Het moeilijkste zijn de kosten die in het grijze gebied vallen omdat er een overlap bestaat tussen zakelijk en privé. Wanneer je een aangekocht artikel zowel zakelijk als privé gebruikt mag je maar een deel van de btw terugvragen. Voor de rest is alles wat voor je bedrijf gebruik wordt aftrekbaar van de belasting. Voorbeelden zijn computers, bedrijfskleding of een waterkoker voor in de bedrijfskantine. 

Relatiegeschenken en zakenlunchen

De btw over eten en drinken in bijvoorbeeld een hotel of restaurant is niet aftrekbaar. Echter als het een zakenlunch met potentiële opdrachtgever is dan mag je 80% aftrekken van de winst. Deze 80% geldt ook op relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. Wanneer je echter op zakenreis bent is een overnachting wel weer volledig aftrekbaar.

Mocht je op jaarbasis boven de €4.600 omzetbelasting moeten afdragen, dan mag je de onkosten van relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen volledig aftrekken. 

3. Het concrete terugvragen

Als je btw-plichtig bent moet je per kwartaal omzetbelasting doen. Hierop zijn uitzonderingen voor hele grote of kleine bedrijven die het per jaar of maand moeten doen. Wanneer je aangifte doet voor de omzetbelasting moet je eerst berekenen hoeveel btw er op de omzet zit. Vervolgens bereken je de btw over de gemaakte kosten binnen je bedrijf.  Deze mag je vervolgens van elkaar af trekken. Het bedrag dat daar overblijft ben je verschuldigd aan de fiscus. Officieel heet dit na aftrek van voorbelasting. 

In de beginfase van je bedrijf is de kans heel groot dat dat het bedrag dat je terug mag vragen groter is dan het bedrag dat je af moet staan aan de fiscus. In dat geval zal je over deze periode geld toe krijgen van de belastingdienst.  

Hopelijk was deze uitleg duidelijk en snap je nu hoe belasting terugvragen zit. Bij vragen kun je het beste kijken op de website van de belastingdienst. Hierin staat duidelijk vermeld hoe het met specifieke gevallen van belastingteruggaven gaat. 

 

0
Winkelwagen