De 10 tips om je productiviteit te verhogen

De startende ondernemer - Het idee dat je soms nog 101 taken moet doen als ondernemer kan verlammend werken. Hierdoor wil je het liefste even rustig op de bank zitten en het uitstellen. Dat is geen probleem wanneer je dit een enkele keer hebt. Echter wanneer je dit gevoel vaker voelt dan kan er meer aan de hand zijn. Vandaag gaan we tips geven om je productiviteit te verhogen, hierdoor krijg je hopelijk meer tijd en rust. Als bijkomend voordeel krijg je een gezonde dosis motivatie om je winkel naar het volgende niveau te tillen. Het draait bij productiviteit namelijk om balans, eerlijkheid en mindset. We geven nu 10 inzichten om je te helpen je productiviteit te verhogen.

In kaart brengen van de activiteiten 

De start is om in kaart te brengen waar je nu staat. Ben je al heel productief of heb je juist echt productiviteit nodig. Breng in kaart hoe jouw dagen er nu uitzien. Wat doe je wanneer je opstaat als eerste, en daarna en daarna. Probeer een volledige week zo goed mogelijk in kaart te brengen met taken die wekelijks herhaald worden. Ga nu dezelfde opdracht doen met hoe jou ideale dagen eruitzien. Hiermee breng je in kaart waar de verschillen zitten. Daarna kunnen we eraan gaan werken.

 

 Oefening

  • Teken een cirkel.
  • Schrijf op welke activiteiten je op een dag doet.
  • Daarna schrijf je op hoe lang je hier ongeveer mee bezig bent in minuten of uren. In een dag zitten 1440 minuten die je kunt opdelen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw dagen een week lang bij te houden met de Chrome extensie Toggl. Deze extensie kun je installeren voor Chrome.
  • Deel de cirkel op in stukken per onderdeel en hoe lang je hiermee bezig bent.
  • Teken dan nog een cirkel.
  • Hierin doe je hetzelfde, maar dan deel je deze op aan de hand van jouw ideale dag.
  • Vergelijk de twee cirkels. Wat komt er overeen? Wat is er anders?
  • Hoe ga je ervoor zorgen dat je jouw productiviteit verhoogt en je bij jouw ideale situatie komt? Wat heb je daarvoor nodig?

De productiviteit verhogen door doelen te stellen

Je hebt nu je ideale dagen in kaart gebracht en daarbij bedacht wat er nodig is om deze doelen te behalen. Nu komt de volgende stap het stellen van doelen. Deze doelen stel je op aan de hand van de SMART methode. Je schrijft dus een doel dat specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden is. Wanneer je exact duidelijk maakt wat je wilt en hoe je dat kan bereiken zorg je ervoor dat je ‘mind’ ook weet waar het naartoe gaat. Deze lifehack zorgt ervoor dat het makkelijker is om je productiviteit te verhogen. 

Wil je meer posten op sociale media? Dan zou het doel kunnen zijn: Ik wil in januari en februari elke maandag en woensdag een social media bericht posten met een tip om je webshop te verbeteren.

De laatste 6 tips

  • Wanneer je omgaat met mensen die hetzelfde willen als jou zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft. Ga dus op zoek naar mede ondernemers die op hetzelfde punt staan als jou. Tips en tricks uitwisselen zorgt ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft.
  • Ga aan de slag met het indelen van dagen op basis van vakgebied. Doordat je mind weet wat het kan verwachten die dag is het makkelijker om dat te produceren. Als je verschillende taken door elkaar doet lukt alles net niet. Bijvoorbeeld maandag werk je aan sociale media post voor de hele week. Dinsdag doe je de administratie en woensdag werk je aan je webshops conversiepercentage.
  • Breng je kennis en kunnen in de praktijk. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe afnemers is het belangrijkste om te laten zien dat je expert ben. De beste manier is door jezelf zo te profileren naar de buitenwereld. Als jij werkt aan de skills die je leuk vindt zal je productiviteit toenemen. 
  • Doe maximaal 5 to do’s op een dag. Hierdoor weet je exact wat de doelstelling van de dag is en zal je niet overladen worden met ideeën of taken. Door een stip te hebben aan het einde van de horizon(dag) verhoog je de productiviteit omdat er een eindpunt is.
  • Doe hetgeen waar je het meest tegenop kijkt als eerste. Hierdoor voorkom je uitstelgedrag. Daarnaast is het feit dat je de minst leuke taak als eerste doet een goede motivatie om daarna de wel leuke taken uit te voeren.
  • Ze je notificaties uit! De belangrijkste reden dat productiviteit gekilled wordt is door afleiding. Die mail die binnen komt, dat appje dat ineens op je apple watch oppopt. Het hebben van dit soort afleidingen zorgt ervoor dat je nooit in een lekkere workflow komt. 

 

Zodra je deze tips toepast kan het je productiviteit alleen maar vergroten waardoor je meer gedaan krijgt in een kortere tijd. Ga dus ontspannender aan het werk en start vandaag met de bovenstaande tips. 

0
Winkelwagen