De basiskennis van verschillende gangbare stoffen
Kennis van stoffen - Goedkoop is duurkoop is een al oud gezegd. Het gaat uit van het principe dat goedkope artikelen snellers stuk gaan waardoor je het vaker moet kopen en je alsnog duurder uit bent. Bij kleding merk je dat vooral aan de stoffen die gebruikt worden om het artikel te fabriceren. Verschillende stoffen hebben verschillende eigenschappen en daaraan zijn kosten verbonden. Om een beter begrip te krijgen waarop je allemaal kan letten hebben we hieronder de meest gangbare stoffen uitgelegd moet waar het vandaan komt en hoe de kwaliteit van deze stof is.
Laten we beginnen met textiel.
Textiel staat letterlijk voor geweven stof en is er in twee varianten: natuurlijk en synthetisch. Bij natuurlijke vezels zijn er ook twee mogelijkheden: dierlijk en plantaardigevezels. Plantaardige vezels zijn katoen, linnen en jute. Dierlijke vezels zijn kasjmier (geit), alpaca (schaap), wol (schaap) en zijde (rups). Bij zowel dierlijke als plantaardige vezels wordt een bol gemaakt die uiteindelijk wordt gesponnen waarna er textiel van gemaakt word.
Synthetische vezels zijn onder te verdelen in drie categorieën: kunstvezels, synthetische vezels en elastische vezels.
Kunstvezels zijn gemaakt van natuurlijke materialen die normaal niet gebruikt zouden kunnen worden als vezels voor textiel. Door middel van een chemisch proces wordt cellulose (het bestanddeel dat planten stevig houdt) omgezet tot vezels. De bekendste voorbeelden hiervan zijn viscose, rayon en cupro.
Synthetische vezels zijn volledig gemaakt en bevatten weinig tot geen natuurlijke stoffen. Het maakt vaak gebruik van petroleum derivaten om de draden te vervaardigen. De bekendste voorbeelden zijn: polyamide (nylon, perlon),acryl (orlon,dralon) en polyester.
Als laatste kijken we naar elastische vezels – deze zijn vaak synthetische geproduceerd en maakt gebruikt lycra en elastan. Deze stoffen zijn rekbaar, neemt weinig vocht op en droogt heel snel. Het maximale van deze stoffen in bijvoorbeeld een broek zou 2% moeten zijn omdat de broek anders gaat ‘lubberen’
Het voordeel van synthetische stoffen is dat ze even sterk zijn in droge en natte toestand en dat ze nauwelijks kreuken. Natuurlijke vezel hebben hier veel meer last van.
Katoen
Deze stof is ouder dan je zou denken. Hoewel de exacte tijd onduidelijk beweren onderzoekers dat katoen al bestond in 12.000 voor christus. Dat deze stof al eeuwen gebruikt wordt komt door de voordelen die het met zich meebrengt. Het voelt koel op de huid, absorbeert vocht, is warmte isolerend en is sterk elastisch. Het is is ook makkelijk te combineren met andere weefsels. Door katoen te mengen met synthetische weefsels krijg je een stof die goedkoper is en sneller droogt. Wanneer katoen op zichzelf gebruikt wordt is het nadeel dat het snel vaal wordt wanneer kleur gebruikt wordt. Daarom is katoenen kleding dus vaak gecombineerd met synthetische weefsels.
Polyester
Een van de meest gebruikte stoffen voor het fabriceren van kleding. Polyester is namelijk erg sterk, neemt geen vocht op. Het stofje heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Waar je vroeger helemaal zat te zweten in je 100% polyester trainingspak is dat nu wel anders. Polyester is namelijk zo geëvolueerd dat het steeds meer kleurvast is, kreukvrij en meer ademend. Polyester is van origine vrij goedkoop omdat het makkelijk te produceren was. Tegenwoordig zijn er dus twee variaties en moet je goed opletten dat je de juiste hebt. Je herkent hoogwaardig polyester aan het stevige gevoel, luchtig en licht en weinig glans.
Linnen
Een van de meer intensievere stoffen om te maken. Linnen wordt gemaakt van vlas. Het creëren van garen uit vlas is arbeidsintensief en vergt veel voorbereiding. Door dat dit proces zo intensief is gaat de kostprijs van linnen ook omhoog. Kenmerken van de stof zijn: elastisch en strak, glimmend glad maar het kreukt wel snel. Linnen wordt vaak verwerkt met katoen om het zo duurzamer te maken en de kostprijs omlaag te brengen.
Viscose
Voelt zijdeachtig,neemt goed vocht op en valt lekker soepel. 100% viscose moet na wassen gestreken worden. Het is een stof die veel onderhoud vergt en vaak snel gaat uitlopen. Deze stof is ook slecht op zichzelf te gebruiken en biedt weinig houvast.
Zijde
Wie kent het niet, het weefsel valt zo soepel en voelt zacht op de huid. Het laat zich gemakkelijk verven en is een zeer glanzende stof. De stof voelt koel aan in de zomer en is warme-isolerend in de winter. De prijs van deze stof is aan de hoge kant omdat het een moeilijk product is om te creëren. Dit komt doordat het geproduceerd wordt door de zijderups. Er zijn minimaal 1.000 rupsen nodig om 1 kledingstuk te maken.
In dit artikel hebben we je meegenomen in de basis kennis van de meest gebruikte stoffen en waar deze vandaan komen. In de toekomst zullen we meer diepe informatie delen over de verschillende soorten stoffen. Voor nu neem vooral een kijkje in de groothandel.