Hoe herken je kwaliteitskleding?

Kennis van stoffen - Het herkennen van kwaliteitskleding is een kunst, er zijn namelijk veel manieren om te zien of een artikel van hoge of lage kwaliteit is. Het is namelijk zo dat goedkoop en kwaliteit niet altijd samen gaan, uitzonderingen daargelaten. Voor een startende ondernemer is het dus belangrijk om te controleren of de aankoop die je gedaan hebt ook wel voldoende kwaliteit bezit. Hieronder zullen wij dit verduidelijken met enkele tips.

Check het label

Een artikel wordt zo goed als altijd geleverd met een label erop. Staat er geen label op? Dan zou dat al een indicatie kunnen zijn van lagere kwaliteit kleding. Het label geeft namelijk aan van welke stof een artikel gemaakt is. De stof is indicatie nummer één. Is het artikel gemaakt van natuurlijke, synthetische of gemixte stoffen? Natuurlijke stoffen zijn vaak duurder maar hebben over het algemeen wel meer voordelen. Denk hierbij aan het ademende vermogen en dat de vorm beter behouden blijft na het wassen. Synthetische stoffen zijn voornamelijk te vinden in elke winkel en vaak ook goedkoper, deze kleding slijt ook sneller en kan dus gezien worden als ‘lagere’ kwaliteit.

Gebruik je handen

Als je de kwaliteit van een kledingstuk wil inschatten is het slim om je handen te gebruiken. Als je namelijk een kledingstuk voelt kan je er een hoop uithalen. Is de stof dun, dik, glad, zacht of stevig. Alles wat je voelt is een aanduiding van kwaliteit. De stelregel hierin is hoe meer vezels er in een kledingstuk verwerkt zijn, hoe langer deze meegaat. Dit betekent niet dat een stof zwaar moet zijn, een lichtgewicht stof kan ook sterk zijn, als deze maar genoeg vezels bevat. 

Het licht

Na het bekijken van het label en het voelen van de stoffen is de volgende stap om het product tegen het licht te houden. Het is net als geld ;). Als je door een kledingstuk kunt kijken dan is dat een indicatie dat er weinig vezels in zitten. Zoals we in het vorige punt ook al aangeven, duidt een tekort aan vezels op mindere kwaliteit. Het tegenovergestelde hiervan is dus dat wanneer je er niet doorheen kan kijken er genoeg vezels op elkaar zijn waardoor het artikel van betere kwaliteit is. Laat je dus niet misleiden door een kledingstuk zoals een blouse, ook hier moet je niet doorheen kunnen kijken, het mag wel licht doorlaten maar geen micro gaatjes bevatten. 

Controleer de elasticiteit

Er zit een duidelijk verschil tussen elasticiteit en te weinig vezel. Dit kan je testen door een kledingstuk een heel klein beetje uit elkaar te trekken. Veert de stof terug in de juiste vorm dan heb je een kwalitatief hoogwaardig product. Trekt het nu al niet netjes terug? Dan weet je hoe het kan zijn na enkele wasbeurten. 

Naden van het kledingstuk

Naden die loslaten zijn een van de meest voorkomende klachten bij kledingstukken. Het is echter ook heel makkelijk te maken, toch is het een goede indicatie van de kwaliteit van je kledingstuk. Bij een artikel moet je namelijk altijd de naden aan de buitenkant maar vooral aan de binnenkant bekijken. Als een naad stevig is wanneer je er zachtje aan trekt dan heb je kwaliteit in je handen, veert de naad mee en gaat hij los zitten dan weet je voldoende. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je een artikel met een print koopt je goed oplet of alle patronen doorlopen, wanneer dit niet het geval is heeft de maker er weinig zorg aan besteed. 

 

De rits

Als het kledingstuk een rits heeft is het belangrijk dat je deze altijd test. Doe de rits een aantal keer op en neer en je voelt meteen of het kwaliteit is. Het moet natuurlijk soepel gaan, daarnaast moeten er geen naadjes zijn die de rits eventueel blokkeren. Tevens is het type rits zeer belangrijk, metalen zijn over het algemeen sterker dan de goedkopere plastic variant. 

 

Knopen

Wanneer je een artikel koopt met knopen is het belangrijk dat deze netjes zijn afgewerkt. Zitten ze strak zonder losse draadjes dan is het goed. Zie je al een millimeter ruimte dan weet je dat hij op den duur alleen maar meer gaat loslaten. Daarnaast is het belangrijk dat de knopen vastgezet zijn met de juiste kleur garen, je zal je verbazen over hoe vaak er gewoon een tinten variatie gepakt wordt die niet direct bij het kledingstuk past. 

Nu ben je een echte expert als het gaat om kwaliteitskleding. Het klinkt op papier heel makkelijk maar al doende leert men, kijk dus vooral in de komende week als je jezelf gaat aankleden of je de bovenstaande tips kan toepassen en kijk of jou kleding van goede kwaliteit is. 

 

0
Winkelwagen