Hoe zorg je ervoor dat je kleding langer meegaat?

Kennis van Stoffen - Kleding is makkelijk, we kopen het, dragen het een aantal keer en daarna, omdat de vorm wat afneemt of de kleur niet meer leuk is, gaat het de kast in en zien we het nooit meer terug. Gelukkig kan het ook anders, daarom hebben wij wat tips onder elkaar gezet zodat jij langer met je kleding kan doen. Dit zijn gelijk ook goede verkoopargumenten tijdens een gesprek met je klant ;).

Het kiezen van de juiste maat.

Een grotere opendeur dan deze bestaat er niet en toch gaat die fouter dan je denkt. Neem bijvoorbeeld spijkerbroeken, deze hebben de neiging om na enkele dagen al losser te zitten en na een week te veranderen in baggy jeans. Deze kans wordt nog groter wanneer er meer dan 5% elastan inzit. De oplettende lezer zou haar spijkerbroek extra warm wassen zodat deze weer strak komt te zitten. Als de broek weer strak zit kan je deze natuurlijk weer uitlopen. Bij het kopen is het dus heel erg belangrijk dat je rekening houdt met het uitlopen van een maat. 

Kies kleding die bij je past

Kleding is voornamelijk trend gedreven. Klanten zijn dit vaak ook, het is echter slimmer om hierop vooruit te lopen door kleding te kopen die jij leuk vindt. Wanneer je kleding in de trend koopt is deze vaak na een seizoen alweer uit en kan je het daarna ‘niet’ meer dragen. Je zal daarna ook weer nieuwe kleding moeten kopen waardoor de cirkel niet ophoud. Door vooruit te lopen en alleen kleding te kopen waar je zelf gelukkig van wordt kan je kleding veel langer meegaan. 

Kwaliteit is de sleutel

Kwaliteit is de sleutel tot het langer dragen van je kleding. Dit wil niet altijd zeggen dat je het duurste product moet kopen dat er is, want in de praktijk staat prijs niet altijd gelijk aan kwaliteit. Kwaliteitskleding zal namelijk minder snel gaan pillen, lubberen of vervagen. Kwaliteitskleding kan je vaak herkennen aan een overgroot deel aan natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, wol of bamboe. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon geven sneller af en pluizen bijvoorbeeld eerder dan met een trui van zuiver wol.

 

Door het artikel tegen het licht te houden kan je snel zien of het van goede kwaliteit is. Als de stof doorschijnend is tussen de naden zal het artikel nooit lang meegaan. Bijvoorbeeld als de stof op een plek dun is die veel scheuring heeft zoals bij de billen of oksels kan je verwachten dat dit na een paar wasbeurten wel afgeschreven kan worden. Hoe strakker geweven, hoe duurzamer je artikel.

 

Als laatste moet je kijken hoe je kledingstuk in elkaar zit. De naden nalopen en bijvoorbeeld de knopen bekijken. Als hier ruimtes zijn of niet strak zitten, dan kan je verwachten dat er weinig aandacht is gestoken in de fabricatie van de artikelen. Dit kan betekenen dat het artikel sneller uit elkaar kan vallen.

Wassen

Wassen is de grootste boosdoener voor het slijten van kleding. Overmatig wassen helemaal. Een kledingstuk dat een keer gedragen is zonder overmatig zweten of vlekken hoeft niet meteen in de was. Dit kan je prima even uithangen en daarna terug hangen in de kast. Wassen zorgt namelijk ervoor dat stoffen slijten. Concreet betekent dit dat zeep, wasverzachter, hoge temperaturen en het ronddraaien in een trommel je kledingstuk dunner maakt, waardoor kleuren en prints vervagen. 

 

Als je wast zijn dit de belangrijkste tips om je artikelen langer goed te houden. Was op lage temperaturen, dertig graden is voldoende. Sorteer je kleding op kleur, doe je deze binnenstebuiten in de wasmachine, gebruik niet teveel zeep en vermijd wasverzachter. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat er een dun laagje op je kleding komt waardoor het zacht aanvoelt maar na verloop van tijd neemt het kledingstuk minder vocht op en kan het irritaties veroorzaken. 

 

Als je goed voor je kleding zorgt kan het dus jaren meegaan. Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips voor jezelf en voor je potentiële kopers om ze beter te adviseren. 

0
Winkelwagen