Wat zijn de 6 kenmerkende eigenschappen van een goede ondernemer

De startende ondernemer - Als startende ondernemer heb je veel te verwerken. Er is een hoop vallen en opstaan gepaard bij het zijn van een ondernemer. Gelukkig ben je niet de eerste en ook zeker niet de laatste ondernemer. Als je kijkt naar succesvolle ondernemers kan je terughalen dat er een paar kenmerken zijn die alle grote ondernemers hebben, zowel internationaal als nationaal. Meerdere partijen hebben onderzoek gedaan naar wat de eigenschappen van succesvolle ondernemers zijn. Deze gaan we hieronder kort toelichten. Herken jij jezelf hierin?

Risico’s durven nemen 

Ondernemer zijn betekent risico’s nemen. Dat begint al vanaf het moment dat je de eerste stap maakt. Je zal iets op moeten zetten, een winkel of website bijvoorbeeld. Daar gaat al tijd en geld in zitten, wat het dus een risico maakt. De eerste reacties kunnen negatief zijn, maar jij als ondernemer weet dat het nemen van risico’s nodig is om succesvol te zijn. Het nemen van risico’s is spannend maar vaak zijn dat de belangrijkste leermomenten. 

 

Het is belangrijk dat je wel voor gecalculeerde risico’s neemt. Bereken altijd wat de gevolgen zijn van een eventuele stap en zorg ervoor dat je altijd een back-up plan klaar hebt staan. Zo zorg je ervoor dat je het risico minimaliseert en de uitkomt maximaliseert. 

Doorzettingsvermogen hebben

Doorzetten is een belangrijke eigenschap, vooral wanneer het tegen zit. Een ondernemer gaat nooit bij de pakken neerzitten. Je zet altijd een stap vooruit ondanks de risico’s die daaraan verbonden zijn. Door veel van jezelf te eisen maar gefocust te blijven zorg je dat jouw doelen steeds meer binnen handbereik zijn. Step by Step.

 

Overtuigingskracht

Zorg jij ervoor dat je klanten altijd enthousiasmeert van jouw product of idee? Dan ben heb je een sterke overtuigingskracht wat essentieel is voor een ondernemer. Door gebruik te maken van de juiste argumenten weet je de juiste plek te raken bij de klant en is jou oplossing datgene wat haar verder gaat helpen.

 

Door de manier waarop jij het brengt, verkrijg je het vertrouwen van de klant. Met je empathische vermogen weet je altijd wanneer je het gesprek moet laten lopen of wanneer je ertussen moet komen om het probleem te verduidelijken of verhelpen. 

 

Financiën

Als ondernemer ben je veelal met 101 dingen tegelijk bezig, gelukkig ben je altijd bewust van de cijfers van je onderneming. Cijfers geven je namelijk duidelijkheid waar de focus zou moeten liggen en waar de volgende kansen liggen. Zonder een gedegen financieel overzicht valt je onderneming al voordat je begonnen bent. Bij financiën denken we niet alleen aan de concrete euro’s die eruit komen maar ook aan de tijd en kennis die geïnvesteerd dienen te worden en waar je dit vandaan haalt.

Creativieit

Als ondernemer zul je creatief moeten zijn om succes te behalen met je onderneming. Als starter zal dit zich moeten uiten in creatieve samenwerkingen of ludieke acties. Zodra je bedrijf groter wordt, is het nog steeds belangrijk om creatief te blijven. Hier spelen samenwerkingen een grote rol in, tevens ook hoe jij jouw bedrijf profileert naar buiten. Door creatief te blijven in wat je doet behaal je onderscheidend vermogen. Hierdoor creëer je een prominentere positie in de markt.

 

Resultaat gericht

Met resultaat valt of staat je onderneming, wanneer er geen resultaten behaalt worden heeft je bedrijf geen levensvatbaarheid. Jij als ondernemer bent altijd bezig met het behalen van het beste resultaat. Je resultaten zijn er in twee vormen:

 

  • Korte termijn; hier hebben jouw handelingen direct effect op
  • Langetermijn; waar je nu keuzes voor moet maken om het resultaat over een langere periode te bewerkstelligen. 

 

Als ondernemer heb je het overzicht hoe je dat gaat bereiken en stuurt eventueel je team daarop aan. Het resultaat is belangrijk en jij zorgt ervoor dat dit behaald wordt.

En herken jij jezelf in alle goede eigenschappen van een ondernemer? Of zie je er een paar waar je nog aan moet werken? Het hebben van van alle eigenschappen is niet voor iedereen weggelegd, maar ben je wel bewust van wat er allemaal bij ondernemen komt kijken.

0
Winkelwagen